2015. november 13., péntek

Kritika-The Secrets of the Forest

Helló, rózsaszálak! Elsősorban szeretnék végtelen bocsánatot kérni  Vivien J.-től, amiért megvárakoztattam. Két évados blogjáról, a már több díjat és versenyt nyert The Secrets of the Forest -ről kellett kritikát írnom, amit alul el is olvashattok, végre valahára. A Szereplők szempontot itt sajna ki kellett hagynom, mert nem tudtam annyira kiismerni a karaktereket (félreértés ne essék, imádom a történeted). Sajnálom az iszonyúan hosszú késleltetést, kedves író! Remélem azért tanulni fogsz a tanácsaimból, bár azthiszem inkább én tanultam a te blogodból.:)



Cím: A cím teljesen a történetet tükrözi. A tiltott erdőben meggyilkolt Katherine titkát, legendáját egy váratlan rokon, Elena próbálja felfedezni. Meg akarja találni a gyilkost, aki annak idején elvette Katherine életét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy fényt derítsen a titkokra. A The Secrets of the Forest cím magyarul valahogy úgy hangzana, hogy az erdő titkai. A The Secrets a történetben szereplő rejtelmességekre utal, amikről szinte alig tudni valamit, a the Forest pedig Katherine halálának nyomaira épült, ugyanis a történet összességében a lány haláláról, és ennek legendájáról szól. Tehát nagyon jól választottad meg a címet, gratula!
Cím: 5/5

Design: Bevallom, egy ilyen sztorihoz nem a kék szín jutott volna eszembe, hanem inkább a sötétzöld, de a te blogodnak ez áll a legjobban. Imádom a színárnyalatot, egyszerűen csodás! De térjünk is át a fejlécre.
Nekem ez egy icipicit üres. Nincs különösebb bajom vele, ráadásul gyönyörűszépen beleolvad a háttérbe, ami külön jutalompont. De egy kicsit lehetett volna részletezni, tükrözni rajta azt a titokzatosságot, amit a történet takar. Több misztikus részletet akarok látni a fejlécen, hogy jobban átadja azt az érzést, amit a történet olvasásakor érez az ember. Ám ebben az ürességben van valami jó is. Talán éppen azért nincs túlzsúfolva, mert a titkok ezerszámra nőnek a fejezeteidben, amit én díjazok. Talán ezt próbálja átadni a fejléc, talán a halvány, egyszerű külső mögött megannyi rejtély, szenvedés, árulás, titok és misztika lapul. Talán.
Tetszik, hogy az oldalsáv olyan magas, vagyis, hogy nem ugyanabban a vonalban kezdődik, mint a fejezetek. A fülszüveg került legfelülre, aminek bizony ott is a helye, de a leírás felett elhelyezkedő kép színei nem passzolnak valami nagyon a dizihez. Egy picit túlságosan virítónak találom, túl élénk a többi árnyalat között, ami a blogodon van. Sajna már előre látom, hogy ez egy nagyon rövid kritika lesz, ugyanis az iskola miatt nagyon fáradt és kikészült vagyok. Ezért is végtelen bocsánatot kérek, de folytassuk is tovább a "kritizálást".
A chat. Bár nekem sok esetben nem tetszenek az olyan üzenőfalak, amik beleolvadnak a háttérbe. De a te blogodon ez meglepően jól mutat, talán azért is, mert az alsó részt, ahová a szöveget kell írni, más árnyalattal színezted. Ez nagy ritkaság, de nem tűnik úgy, mintha az oldalsáv magába készülne nyelni a chat-et, sőt, kifejezetten jól mutat.
A menü is nagyon tetszik. Jó, hogy külön tartalmat készítettél az évadoknak, tetszetős, ahogy az egér rávitelével a dobozok más színre váltanak. Külön oldal jár még a legendának is, ami szerintem csak még misztikusabbá teszi a blogodat. Ami nem is baj.
Én külön szoktam értékelni azokat a blogokat, ahol a feliratkozott emberkéknek "nevet" adnak. Olyan "nevet", ami a történettel kapcsolatos, ez esetben nálad a Kiválasztottak címet kapta a Feliratkozás modul. Az ilyen kreatív elnevezéseket én nagyon szeretem, sokkal izgibbek meg jobbak, mint az uncsi Olvasók, vagy Feliratkozók címek. Félreértés ne essék, nem akarok én senkit bántani, de egy kreatív címmel bármit fel lehet dobni, ettől érdekesebb lesz az oldalsáv, vagy akár bármi más.
És akkor azthiszem, ennyit is a design kitárgyalásáról, fussunk neki az újabb szempontnak!
Design: 4/5

Történet: Egyszerűen lenyűgöztél! Az a kreativitás, amit te ebbe a történetbe befektettél, nálam már az eget üti. Elképesztő, mi mindent lehet alkotni egy kis gondolkodással és tehetséggel. Nem is csodálom, hogy ennyi versenyt és díjat nyertél már, hiszen ha valaki, akkor te, kedves Vivien, maximálisan megérdemled! Ugyebár már 2013 óta folytatsz gőzerővel munkát az eszméletlenül jó blogodon. És azt kell mondjam, hogy szerintem te mára profi lettél írásból. Vagyis taníts, mester!
A történeted egy kissé misztikus, van benne krimi, mindez egy kis szerelemmel megfűszerezve. A kastély, a számtalan legenda meg rejtély és a két nép közötti harc (remélem nem értelmeztem félre és írtam el valamit esetleg) egy kis középkori hangulatot teremt, de persze ez nem baj, nekem nagyon is bejön. A modern világ keveredik bőven ezzel a régies hangulattal, jól kitaláltad, minden elismerésem.
Nem mondanám, hogy olyan sokat olvastam a blogodból. E miatt nem is tudtam kiismerni a szereplőket, tehát ezt a szempontot most ki fogom hagyni (bocsika), amint azt a kritika elején is említettem. De a lényeg úgyis az, hogy imádom a történeted, gratulálok!
Történet: 5/5

Fogalmazási stílus: Bevallom, nem találtam különösebb hibákat a fogalmazásodban egy két hibás szó vagy helytelen, érthetetlen mondaton kívül. Engem tényleg lenyűgöz az írástudományod, örömmel olvastam végig minden egyes sorodat. Néhány vessző rossz helyre került, néhány ékezet le lett felejtve, néhány betű eltűnt vagy felcserélődött, de ezek egyáltalán nem nagy hibák, és megmondom őszintén, hogy én csodállak téged, te tényleg sikeres vagy és leszel a bloggervilágban, és az interneten kívül is.
Fogalmazási stílus: 4/5

Összesen: 18/20

Borzasztóan sajnálom, hogy több, mint egy hónap után egy ilyen satnya és rövid kritikával tudok jelentkezni csupán. Ennek ellenére viszont nekem egy élmény volt elolvasni a blogodat és írni róla. Köszönöm, és gratulálok! További sok sikert a fantasztikus blogodhoz! :3 :)






3 megjegyzés:

  1. Drága Elizabeth!
    Nagyon szépen köszönöm a tartalmas kritikát és a tanácsokat!
    Egyáltalán nem haragszom a "késés" miatt, elvégre ha valaki, akkor én tudom, milyen nehéz ezt összeegyeztetni az iskolai teendőkkel...:)
    Nagyon jól estek a szavaid, hihetetlenül örülök neki, hogy tetszik a történetem! :)
    Ezer csók és ölelés,
    Vivienn J.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Köszönöm kedves szavaidat! Én örülök a legjobban, hogy tetszett a kritikám, és ilyen szép választ kaptam tőled! Köszönöm! :) :3

      xoxo,
      Elizabeth A.

      Törlés