2015. december 31., csütörtök

Boldog Új Évet!

Sziasztok, kedves olvasók! Íme elérkeztünk az év utolsó napjához. Alig néhány óra múlva már 2016 lesz, vagyis egy újabb, gyönyörűséges eszetendőt kezdünk. Ugyebár én (Elizabeth) és a kedves Sophia Romániában, Erdélyben élünk, ezen belül is egy kis faluban, melynek becses neve Szászcsávás. Hogy miért is mondtam ezt el? Mert ez a kis falu rengeteg hagyományt őriz, köztük a szilveszteri tüzeskerék-gurítást is.

Most, hogy így vészesen közeledünk az éjfélhez és 2016 januárjához, szeretnénk egy keveset informálni erről.

Szászcsáváson minden évben tüzeskereket engednek, ezzel búcsúztatják az évet. 8-kor, 9-kor, 10-kor és 11-kor egy-egy rengeteg szalmával körbekötözött, régi szekérkereket meggyújtanak, majd leengedik a legmagasabb dombon. Ezzel ellenben fél 12-kor 2, éjfélkor pedig 3 kereket engednek egyszerre. A dombtetőn hatalmas tűz lobog, kormot és szikrákat lövellve az ég felé.

Itt mellékelnék egy néhény másodperces videót, mely a 2011-es (egyik) tüzeskerékről készült élőben, fent, a tűz és a szalmaguriga mellől:



Valamint a világháló rengeteg pontján találhattok a mi kis falunkról cikkeket, fotókat, többek közt a tüzeskerekekről is.

Boldog Új Évet kívánunk minden kedves olvasónak és bloggernek, bloggerinának!
 Igyatok, egyetek, olvassatok sokat, de mindenek előtt BLOGOLJATOK!

HAPPY NEW YEAR!
-a Demigod Critics tagjai



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése