2015. szeptember 5., szombat

Kritika - Démoni horda


Sziasztok olvasók! :)
 Ma egy újjab kritikával fordulok hozzátok,melyet Monos Anett Démoni horda című fantasztikus blogjáról készítettem!Olvassátok figyelemmel! 

Cím:Teljes mértékben a blogod hangulatát idézi, a gonosz hatalmas erejének jelenlétére utal.Felhívja a figyelmünket arra, hogy a démonok a világ minden táján megtalálhatóak, méghozzá igencsak szép számban .A történeted lényegét jelzi, mivel főszereplőnk, Ben Davis nem túl ismert lányát, Clairet egy gonosz démon szállta meg, név szerint Rosier, az egyetemi tanár egy régen legyőzött ellensége.Már a legelső hallásra közli az olvasóval a történet kimenetelét.Rövid és érthető, mint a történethez, mint a blogodhoz tökéletesen passzol. Cím:5\5

Design:Nem hazudok amikor azt mondom ,hogy első látásra beleszerettem.Az összhangban álló vörös és sötét árnyalatok gyönyörű összképet mutatnak,amelyekhez az oldalsáv stílusa is tökéletesen passzol.Alig találók benne kivetnivalót,de azért megosztok veled pár személyes meglátást, jótanácsot.
Itt az elején megemlíteném, hogy imádom a fejlécedet!Nagyon ügyesen kidolgozott munka, gratulálok a profi készítőjének!A színvilág a lehető legjobban van kiválasztva, számos szín megtalálható rajta, elkezdve a rozsdavöröstől, elérve az éjfeketéig.Ugyanakkor a színek kellemesen összefolynak, nincs baj az elmosódottsággal, a textúrák is könnyen kivehetőek, kreatívan kiválasztottak.A képen elhelyezkedő férfi, Ben Davis, és lánya Claire, a főszereplők a történetedben, ezért alapdolog, hogy helyet kapnak a fejléceden.A jobb oldali alsó sarokban elhelyezkedő kerítés, amelyet egy futónövény lep be ,arra emlékeztet, hogy bezártság, elszigeteltség kap helyet a történetedben, amely teljesen megfelel Claire személyiségére, mivel egy testbe van bezárva egy gonosz démonnal egyetemben.A bal oldali erdő titkokat, relytelmeket szimbólizál, amely szintén nagyon találó.A felirat különböző, de ugyanakkor nagyon szép írással van felírva.A hamuszürke és a sötét színek illenek egymáshoz, a vastagított és dőltbetűs betűtípus első látásra az olvasó szemébe tűnik, felhívja rá a figyelmet.
Minden elismerésem a fejlécedhez , tényleg nagyon alapos és szép munka!A textúrák és a színek harmonikus összefolyása nagyon tetszetős, fantasztikus összképet mutat.
Az oldalsáv.Na akkor haladjunk szépen, fentről lefelé.Nem szépítek amikor azt mondom, hogy az előzetesedet szünetet félretéve, ötször egymásután néztem meg! Kiemelkedően szép munka, a háttérzene és a jelenetek nagyon passzolnak, akárcsak egy eredeti trailerben!Viszont a trailer bravúros kivitelezése ellenére mégiscsak azt ajánlanám,hogy helyesebb lenne ha egy-két modullal lennebb kapna helyet, és az oldalak felsorolása lenne legfelül.Ez azért lenne kézenfekvőbb, mivel az olvasóid így viszonylag könnyebben tájokozódnának a blogodon, amely minden szempontból nézve nagyon fontos.A többi modulnak mind megfelelő helye van, és szép számban gördülnek lefelé a modulsávon.A fülszöveged egyszerű, érthető, érdekes történetet mutat be,amely egyáltalán nem hétköznapi.Az apró kis információmorzsák is nagyon hasznosak, az idézetek és a következő részbeli töredékek hangulatfestő képességel bírnak.Amire még nagyobb hangsúlyt fektetnék, az a könyvborítód.Nemes szépségével és kinézetével teljes mértékben a fejlécre hasonlít, váltakozó színei szemet gyönyörködtetőek.A Chated teljesen rendben van, egyszerű, de a te blogodhoz mégis nagyon passzol.A modulsáv alján elhelyezkedő nevezések a legjobb elhelyezésben részesültek, ráadásul jó dolog az ,ha a blogger,bloggerina gyűjt annyi bátorságot,hogy egy ilyen versenyen résztvegyen.Másodfokú helyezésedért szívből gratulálok,teljes mértékben megérdemelted!
Szóval röviden és velősen, az oldalsávod rendben van, csupán egy-két áthelyezés kivételével nem találtam benne hibát.
A Design kategóriában még áttérnék a bejegyzések kivitelezésére.Ami a legjobban szemet szúrt ezekkel kapcsolatban, az az írásmód, távolságok és az írásnál használt szín váltakozása.Előfordult már, hogy az egyik fejezet szürkében íródott, míg a következő már hófehér árnyalatban mutatta a sorokat.A nagyobb távolságok a sorok között nem mutatnak a legjobban, éppen ezért javaslom, hogy változtass a fejezetek kinézetén a leírtak alapján.Amit én még megváltoztatnék a bejegyzéseknél, az a címek felírása és azok színezete.Én a helyedben egy tetszetősebb, vörösebb árnyalatba hajló címfelírást választanék, amely nemcsak jobban mutatna, de a blog kinézetéhez is jobban passzolna.
Azt hiszem, hogy a fentiekben mindent leírtam ami szükséges volt, úgyhogy rögtön rá is térek a történetre.De mielőtt még belekezdenék a leírásba, mégegyszer megjegyezném, hogy lenyűgöző, szépen kidolgozott kinézete van a blogodnak, amelyet egy ötperces változtatás árán tökéletessé varázsolhatsz!
Design:4\5

Történet:Nos, az a helyzet,hogy nem találom a szavakat.Olyan történeted van, amely megérdemel egy hangos tapsvihart!Habár még csak a 17.fejezetnél tartok, de a kimaradás miatt úgy gondoltam,hogy ideje lenne megírni a kritikát.De eddig nagyon szerettem a történetedet, és garantálom, hogy a mai nap során is olvasni fogok belőle!Na de akkor kezdeném a történet rövid leírását.
A Démoni horda című blog egy fantáziadús, kalandos történet, amelyben a tinirománc és a szerelem messze nem tartozik a fő cselekmények közé.Ez a tény már a legelején felhívta az érdeklődésemet , mivel szerény személyem szerint nem vagyok oda a habos-babos, mézes-mázos szerelmes történetekért.
Történetünk legelején, az előszóban, betekinthetést nyerhetünk egy összejövetelbe, amelyet a démonok gonosz serege szervezett.Előszavunkból megtudhatjuk, hogy a démonok Királya elégedetlen alattvalói munkájával, és a jövőben nem fog eltűrni újabb kihágást.A vezető nagyobb hatalomra vágyik, ezért a démonokat a Földre küldi, hogy ott tomboljanak.
A következő fejezetekben betekintést nyerhetünk Ben Davis és családja életébe, amelyet felesége, Mary, és egyszem lánya, Claire alkotnak.Ben Davis egy felkínált tanári állást elfogadva Appletonba költözött hozzátartozóival, hátrahagyva korábbi, veszélyes életét, amelyet démonok elkapásával töltötte. Ám a felkínált élet sok újdonsággal szolgált főszereplőnk életében.Először is ott volt az a kis összetűzés, amelyet régi hajtó barátjával, Jackkel rendezett le a költözés előtt.És nem is beszélve arról, hogy lánya nem az iskola kedvenc diákja.De ezt a tényt sem az elfoglalt apa, sem az aggodó anya nem vette észre, egészen addig a napig, amíg meg nem történt a baj.
Clairenek soha sem volt felhőtlen viszonya a suli egyik diákjával, a jó húsban lévő Abby Jonessal.A kiközösített Claire nem rajongott az iskoláért. Barátok nélkül a szünetekben becsengetésig olvasott és rajzolt ,így egy idő után az iskola elviselése sem volt túl nagy probléma.Szülei vállát nem szerette volna teherni azzal, hogy egyedüli lányuk boldogtalan, mivel a két felnőtt életében nélküle is akadt elég probléma.Így aztán Claire élete nem volt olyan rossz.Egészen addig, míg egy áprilisi napon a suli felé menet rá nem talált egy démonra, amely a testébe költözött.És ezután Claire élete fenekestül felfordult.A benne lakozó démon, Rosier vezetésével szemtelenül viselkedett szüleivel, engedély nélkül ellógott otthonról, nem is beszélve a verekedésről, amelyet a kövér lánnyal, Abbyvel művelt le.Ez volt az a cselekmény, amely bélyeget nyomott Claire erőszakos viselkedésére. Szülei nagyon aggódtak lányuk viselkedése miatt, amely napról-napra rosszabb lett.Ben Davis, kilépett hajtóként nem tudta nem észrevenni, hogy szószoros értelemben véve a lánya nem önmaga.Gyanúját Claire igazgatójával is megosztotta, aki szintén jártas volt démonok terén. És amikor Claire tömeges balesetet okozva a rendőrségre került, minden bizonyítékot felülmúlva bebizonyosodott, hogy a szerencsétlen lányt egy démon szállta meg, akivel Bennel már régen is találkozott.A kétségbeesett szülők Ben régi barátjához fordulnak segítségért, de az öreg Jack nem érhető el telefonos kapcsolaton.Mindeközben az igazgató, Charlie és Ben egy új felfedezést tesznek, mely szerint két démon leszármazottja elpusztíthatatlan erővel rendelkezne.
Időközben Claire állapota egyre rosszabb lesz, erőszak áldozatává válik, az öreg hajtó még mindig nem érhető el, ezért Ben a fehér Dodge volánja mögött ülve elindul megkeresni az egyetlen embert avilágog, aki segíthet a megszállt lányán. 
Lehet, hogy kicsit röviden, de összefoglaltam az eseményeket azokból a fejezetekből, amelyeket ezidáig elolvastam. Annyit szeretnék még  hozzáfűzni, hogy a történeted nagyszerűen, igényesen és kifejezően fogalmazott. Nagyon tetszik továbbá az is, hogy minden apró részletet megismerünk, amelyben főszerepet játszik a történet különböző szemszögekből való leírása. A történeted nagyon kreatív, ügyesen megalkotott, én teljesen beleszerettem, és mind azt láthattad, fel is iratkoztam. Sajátos fogalmazásodat nagyra díjazom, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is olvasni fogom! 
Történet:5\5

 Szereplők:Mivel a történetedben egy jó pár szereplő helyet kapott, úgy döntöttem, hogy csak a három személyes kedvencemről, a főszerepet betöltő családról számolok be pár hosszabb bekezdésben.A szereplőket könnyen kiismerhettem a sok szép leírás és párbeszéd fejében, na meg persze a szereplős oldal segítségével.Így hát kivehető kép született meg a fejemben a szereplőkről, amelyet most megpróbálok szavakba önteni.
A legnagyobb kedvencem természetesen a történet főszereplője, Ben Davis volt.Korábbi életét, amelyet ördögűzéssel és démonvadászattal töltötte el, háta mögött hagyta, és családjával Appletonba költözött, ahol egy tanári állást kínáltak fel neki. Ám a költözés véget vetett egy baráti kapcsolatnak, amely Ben és Jack Harris között volt. Ben legjobb barátja, Jack ismertette meg vele a démonok létezését.Találkozásuk egy hűvös estén történt, amikor Ben az erdő szélén sétálva támadás áldozata lett.Ha Jack abban a pillanatban le nem lövi a vámpírt, amely a tanárt támadta meg, akkor főszereplőnk talán soha nem éri meg mostani korát.Davis első látásra érdeklődni kezdett a relytéjes szörnyetek után,amelyekről Harris világosította fel.Kémia és biológia szakos tanárként Ben könnyűszerrel beállt a hajtók közé, akik félelmet nem ismerve vadásztak a lelketlen démonokra.
Ám Bennek egy idő után elege lett ebből az egészből.Hűséges apaként felesége és lánya mellett szerette volna leélni további életét, amelynek egy ígéretes ajánlat is kedvezett.Így hát barátját és korábbi lakóhelyét hátrahagyva Appletonba költözött, ahol a mai napig is diákokat tanít.Intelligens, okos, amelyet magasfokú tanári állása is bizonyít.Szerető, hűséges apa, akinek a családja a legfontosabb. Bátor és kiváncsi, amelyet a démonok iránt felkeltett érdeklődése és a hajtók közé állása is bizonyít.Kitartó és magabiztos,mivel nem adta fel Jack keresését,aki segíthetne lányán.És nekem ez a pár tulajdonság pont elég volt ahhoz, hogy a szívembe zárjam a karakterét.
A következő szereplőm akit elemezni fogok, az Mary lesz.Ben Davis feltűnően csinos felesége, aki minden körülmények között kitart családja mellett.Nem szeretett volna Appletonba költözni, de férje miatt beleegyezett a férfi döntésébe.Határozott, erős jelleme van, és nagyon tetszett az, hogy soha nem cicázott a történet folyamán. Munkanélküli révén az otthoni házban töltötte napjait, ahol főzött, mosott, takarított. Csinos alakja és hosszú, barna haja tette jellegzetessé, amelyet Claire is örökölt tőle.De ami a legjobban megfogott benne, az a határtalan szeretete és aggodalma a család iránt.Szemét mindig a lányán tartotta, így hát nem csoda, hogy Claire kicsit szigorúnak tartotta őt.De az erős jellem mögött szerető szív lakozik.Úgy vigyázta és óvta lányát, ahogy azt egy anya jobban nem is tehette volna.Körömrágva izgulta végig Claire új személyiségének kitörését, amely napról-napra rosszabb lett.És a borzalmas tettek után az anyuka mégsem vetette meg a lányát, ápolta, kedves volt vele, de nem felejtette szem elől azt sem, hogy gyermeke testében egy gonosz démon lakozik.Szabadidejét olvassál töltötte, ami szintén elnyerte a tetszésemet, mivel én is nagy könyvbolond vagyok.Mary karaktere igazán megfogott, minden megvolt benne, ami egy szerető anyában csak lehet, elkezdve a végtelen szeretettől és gondoskodástól, elérve az érzékenységig és az erőhöz, amely nem izmokból és fizikai tettekből ered.
A harmadik kijelöltem pedig Claire, a zárkozott lány, akinek  baljós fordulatot vett az élete.Claire kinézetével anyjára hasonlít, de belső tulajdonságok alapján apja felé húz.Boldogtalan iskolás éveit barátok és szerelem nélkül tölti, így aztán nem meglepő, hogy boldogtalan.Szabadidejét és a szüneteket olvasással, rajzolással tölti.Hosszú,barna hajjal, csinos testalkattal, karcsú derékkal, apró mellekkel és hatvan kilós testsúllyal rendelkezik, amelyet a történet során többször is megemlítesz.Szomorú életét még jobban elrontja az, hogy Rosier démon a testébe költözik és különböző bűncselekményekre használja.Clairenek nagyon nehéz küzdelmet kell folytatnia a benne lakozó démonnal, aki egyre erősebb és erősebb lesz.A történet folyamán én mégis úgy gondoltam, hogy Claire is rendelkezik egyfajta erővel, amely az ellenállást testesíti meg.Azokban a pillanatokban, amikor Rosier nem uralja a testét, úgy éreztem, hogy igenis erős.A fájdalom, amelyet nemcsak az Abbyvel való verekedés, a tömeges kirohanás és az erőszakos utcai cselekmény során kellett elviselnie, nem foghat ki rajta.Én úgy gondolom, hogy Claire a jövőben nagy harcokkal fog szembenézni, de őszintén remélem, hogy a legvégén sikerül megszabadulni a testében lakozó lelketlen szörnyetektől. 
Így elnézve a leírtakat talán kicsit hosszú lett a fogalmazás, de minden itt van amit a három szereplővel kapcsolatban gondolok.Összességében remekül kidolgozott, szeretnivaló és alaposan körülírt karaktereid vannak, és ezt most nem csak a Davis családra, hanem a mellékszereplőkre is értettem.
Szereplők: 5\5

Fogalmazás,stílus: Az első dolog amit mondani tudnék az írásoddal kapcsolatban, az a kifejező.Kellemesen fogadtam, hogy nagyon alaposan és szépen leírod, mint a történéseket, mint az embereket, mint a körülményeket.Lehet, hogy a többség nincs annyira oda az ilyen részletes fogalmazásért, mint amilyet te nyújtasz az olvasók felé, de hidd el nekem, hogy nagyon jó ez a részletes leírás, tízből kilenc emberre nem jellemző az efajta fogalmazási technika.A több szemszögbeli mesélésed és a fogalmazásod előtt alázatosan fejet hajtok.A sajátos jelzőkkel és gondolatokkal leírt történeted tele van csupa kreativitással és fantáziával, amelyhez szintén csak gratulálni tudok.Összetett, kifejező mondataid tökéletesen vannak összeillesztve.Ami még nagyon tetszett a fogalmazásodban, az a gondolatok humoros kimenetele, amelyeket sokszor nem tudtam megállni mosolygás nélkül.Jó olvasni a szereplők gondolataiban, főleg hogyha ilyen viccesek.A két kedvenc gondolatom az volt, amikor Ben egy üzletben nyakláncot keresett és a kimagaslóan öltözött elárusítónő felé intézte a gúnyos mondatait.Másik nagy kedvenc pedig Claire gondolata volt, amelyet Abbyről alkotott az iskola előtt.Ezek a gondolatok is érzékeltetik az olvasóval, hogy apa és lánya között szoros kapcsolat van.
A helyesírásod szinte hibátlan, nem tudok nagyon belekötni, csupán egy-két tanácsot adnék ezzel kapcsolatban.
Ami a legjobban zavart az egészban, az az összetett szavak, igekötős szavak külön és egybeírása.Gyakran követtél el ezeknél hibát, és erre most példát is adnék egy-két mondattal.
,,– Ide hozzuk, a veszélyes alanyokat – magyarázta az idős férfi."

,,Jól esett volna neki, ha ugyan úgy átöleli,mint az apja annak idején."
 Az első mondatban külön írtad az igét és az igekötőt, és ez igen gyakori hiba nálad.Ugyan előfordul olyan eset is, amikor a kettőt külön írjuk, de legtöbbször egy összetett szó formájában firkantjuk a papírra.A második mondatban pedig egyedi, de annál gyakoribb hibát mutatok be, amelyet egy jó párszor felfedeztem az írásodban.Az ugyanúgy szó helytelen formáját használod a leggyakrabban, amelyet külön szavakba foglalsz, ezáltal helytelenítva a mondatot.Ebben az esetben is előfordulhat oly eset, amely megköveteli az ugyan és az úgy különírását, de mint azt már említettem, az ilyen összetett szavakat legtöbbször egybeírjuk.Javaslom, hogy erre figyelj oda jobban, és akkor nem lesz vele több probléma.
A másik dolog amit még megemlítenék az a nevek ismétlése. Nem egyszer figyeltem fel arra, hogy szinte az egész fejezet alatt a szereplők nevét használtad fel, ami nem olyan nagy hiba, de azért érdemes odafigyelni rá.Erre azt javasolnám, hogy használj több köznevet a tulajdonnevek helyett, mint például lány, férfi, felnőtt stb.
És akkor még idetűznék egy kis bekezdést, de ez csak amolyan formaság, amelyen megakadt a szemem.Ritkábban az igaz, de megakadt a feltűnt, hogy néha olyankor is hármas pontokat használsz, amikor az nem feltétlenül szükséges.Persze ez nem nagy gond, ismerek még olyanokat, akik előszeretettel használják a hármas pontokat, de én azt az elvet vallom, hogy a három pont csak a be nem fejezett mondatok után helyénvaló.
,,Abby már az első perctől fogva kiszúrta magának a lányt..."

,,Ben így is tett…"
A fenti mondatokban szerintem nem szükséges a három pont, de mint azt már említettem, ez csak meglátás, ízlések és pofonok. 
Összegezve a dolgokat nagyon ügyesen és szépen írsz, az írói szakmát egyenesen neked teremtették!Azt ajánlanám viszont, hogy kicsit jobban figyelj a helyesírásra, főleg a felsorolt példákra, amelyeket egy közzététel előtti átnézéssel könnyen kijavíthatsz.Remélem lesz még időm arra, hogy olvassam a történetedet, mivel a te blogod abba a kategóriába tartozik, amelyet szívesen tartanék a kezemben könyv formájában is!:)  Fogalmazás,stílus:4\5

Összesen:24\25



Remélem a segítségedre válnak a tanácsaim!Köszönöm, hogy elolvashattam a történetedet, és hogy  írhattam is róla!További sok sikert kívánok a blogodhoz! :)

3 megjegyzés:

  1. Szia! :)
    Hűha, nagyon szépen köszönöm a terjedelmes kritikát :) Te vagy az első, akinek tetszett a design, úgy ahogy volt :D A bejegyzéseknél nem tudom, hogy miért szedi szét a sorokat a blogger :/ Ezt már én is néztem, de nem tudom, hogy mi lehet a probléma, a címeknél pedig nem tudom átállítani a színt, már próbáltam, de csak rosszabb lett, és több kárt tettem benne, mint hasznot xD Szintén te vagy az első, akinek Mary szimpatikus volt :D Jól láttad a karaktereket, örülök, hogy akkor teljesen átjöttek :P Megjegyezném azonban, hogy Jack nem öreg, olyan 36 körül mozog :D Annyi idős, mint Ben. A helyesírásra jobban odafigyelek legközelebb, köszönöm az észrevételeket, bár minden közzététel előtt át szoktam nézni, de teljesen jogos, amiket írtál :)
    Köszönöm, hogy feliratkoztál, és tényleg érdekel a sztori :3 Sokat jelent ez nekem! :)
    Túl sokszor írom, hogy köszönöm, de nem lehet eléggé kihangsúlyozni :)
    Puszi <3

    VálaszTörlés
  2. Szia! ^_^ Nagyon örülök,hogy segíthettem a kritikával! :) Most,így átnézve,találtam egy-két hibát a bejegyzésben,tehát kiderült,hogy én is szoktam hibázni. :) Jackkel kapcsolatban tévedtem,ezért előre is bocsi,csak én valahogy mindig is öregebbnek képzeltem el,de mégegyszer bocsi az elírás miatt. :D Tényleg nagyon tetszik a történeted,köszönöm,hogy írhattam róla,a jövőben mindenképpen olvasni fogom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idő közben az egyik kedves barátnőm át is színezte a bejegyzések címét :3 Így tényleg jobb :P

      Törlés