2015. szeptember 26., szombat

Kritika - Essendra



Hello mindenki! :) Nahát akkor bele is vágnék a közepébe. Aktívitásomnak az köszönhető, hogy a minap Fábián Flórától kaptam rendelést. És én nem csak elolvastam ezt a blogot, hanem egyenesen odáig voltam érte. A blog címe Essendra , amely egy különleges történetet mesél el. Mivel olvastam a blogot ezidáig is, nem esett nehezemre megírni a kritikát róla. Ez a kritika kicsit rövidebb lett, mivel a házi feladatok összegyűlt halmaza nem engedte, hogy bővebben kifejtsem a véleményemet. De azért itt van a kritika! Olvassátok, figyeljétek. :)                             
Őszintén remélem, hogy sikerült pár új dologgal is érkeznek hozzátok! :) Sok kitartást és szép napot kívánok!
Cím: A történetedhez adott cím egy kicsit egyszerű, de a bloghoz passzol. A lényegre tör, már a legelején azt sugallja az olvasónak, hogy ez a gimnázium fontos szerepet fog betölteni a főszereplő életében. Az iskola nevét illetően szerintem egy egyedi, különleges elnevezést sikerült kitalálnod ennek a fantasztikus épületnek. Én ugyan első olvasásra egy lánynévnek vagy esetleg egy helyszínnek tudtam volna elképzelni ezt a nevet, de kellemes meglepetésemre ez nem így lett. Tömör és kifejező, a történetednek tökéletesen megfelel.
Cím:5/5

Design: Az első dolog ami igazán megfogott a kinézetben, az a színek harmonikus viszonyulása egymáshoz. A domináns színek a kék és a fehér, amelyek mellé írás formájában a fekete is társul. A színvilágot tökéletesen választottad meg, mivel ezek a világos árnyalatok teljesen előhozzák a görög stílus érzékét. Példának itt felhoznám a fehér falú, kék háztetőkkel ellátott apróbb házakat, amelyek Görögország területén igencsak nagy számban találhatók meg és a fejléceden is helyet kapnak. A lágy, kék szín ugyanakkor a tenger vizének érzékelését is nyújtja az olvasó felé, amely egy jó dolog, mivel (mint azt már nem egyszer megemlítetted a történeted során) Görögország egy tengerparti ország, amelynek szinte minden oldalán hatalmas vizek nyújtoznak. Ám a roppant találó pozitívumok mellett most adnék pár jó tanácsot is a blogod kinézetével kapcsolatban.
Először is a fejléc.Nekem nagyon tetszik a fejléc kidolgozása, a már megszokott színek dominálása is ismét nagy szerepet kapott. A képen elhelyezkedő lány, Bogi(amit itt zárójelbe megjegyeznék,keresztnév általi névrokonom :) ) a középponti elhelyezéssel is azt mutatja,  hogy a blogod főszereplője. Háttérnek csupán két minta és két görögországi táj szerepel, amely nagyon jó választás, de ha egy kidolgozott, szép fejlécet szeretnél a magadénak tudni , akkor sokkal több dolgot kéne feltüntetned rajta.A cím felírása egy kicsit maszatos, a betűk formátlanok, de az a tengerkék szín szépen kiemeli.Viszont én ahelyett az írástípus helyett sokkal jobban el tudok képzelni valami döltbetűs, vékonyabb írást.
Ugyanakkor még azt is megemlíteném, hogy a fejléc sokkal nagyobb teret igényelne.Mind széltében, mind hosszában nem elég nagy , éppen ezért eltörpül az olvasó szemében. Esetleg megpróbálhatnád a bejegyzések fölé rakni, ott talán jobban mutatna.
És most külön kitérnék a hátteredre. Szürkés-fehéres árnyalatával kedvez az olvasók szemének, de ugyanakkor hatalmas ürességet hagy maga után. Talán megpróbálkozhatnál egy találóbb háttérrel, amely sötétebb árnyalatokban pompázzon. Ha megpróbálkoznál ezzel, akkor nem csak a bejegyzéseket emelnéd ki , hanem egy szebb kinézetet is bíztosíthatnál a blogodnak.
Tetszik, hogy a modulok a jobb oldali sávban rendezetten, szépen sorban helyezkednek el. Viszont ahogy észrevettem, elég kevés modult raktál be, de amit beraktál, az nagyobb vonalakban rendben van.A fülszöveged  jól megfogalmazott, felkelti a betoppanók érdeklődését, mivel  az iskola ahová a főszereplő jár, egy idegen országban, egyenesen Görögországban van. És ki ne szeretne egy ilyen különleges, gyönyörű helyen továbbtanulni? A leírás első felében az Essendra Nemzetközi Gimnáziumot írod le röviden, amely már csak a neve miatt is kilóg az átlagos iskolák soraiból. És erre még az is rátesz egy lapáttal, hogy az Essendra lakóit nem csak az anyaország, hanem a világ minden egyes  tájáról érkezett fiatalok töltik be. Eddig mind szép és jó lenne, csak hogy az élet nem habostorta. A második felében te is ezt a tényt tűnteted fel, miszerint Boginak meg kell birkóznia azzal is, hogy a barátok és szerelem mellett az ellenségek és a problémák is felütik a fejüket. A fülszöveg végén nem adsz konkrét példát a felejthetetlen élményekre, vagyis a kiváncsi olvasónak magának kell rájönnie arra, hogy ezek az emlékek kellemes vagy éppenséggel  baljós kimenetelűek lesznek-e. Így hát felkorbácsolod az izgalmat, a fülszöveg elolvasása után keletkezett kiváncsiság miatt a nézelődő mindenképpen hozzákezd a történet olvasásához. Az írás könnyen kivehető, amely egy nagyon jó szempont.
A bevezető után található Chat szinte láthatatlan. Ugyanaz a szín, mint a modulok hátterénél, éppen ezért teljesen beleolvad a jobb oldali sávba. Javaslom, hogy mindenképpen változtass ezen, esetleg sötétebb színekhez is folyamodhatsz.Ha ezt a tanácsod betartod, akkor sokkal könnyebben észrevehető lesz a csevegőd.
Piros pont jár azért, hogy a részeknek külön oldalt szántál, ahol linkkel együtt feltüntetted őket. Szerintem egy ilyen tartalom minden blogra szükséges, hogy a blog követői könnyebben boldoguljanak a keresésnél. És ha már az oldalaknál tartunk, én személyesen nagyon hiányoltam egy szereplős oldalt, ahol illusztrációk és leírások társaságában jellemezed a karaktereket. Sokkal könnyebb lenne képet alkotni  a szereplőidről, mivel a fejlécen és könyvborítón szereplő Bogin kívül senki másról nem tudtam konkrét elképzelést alkotni. Egy ilyen oldalnak minden rajongód örülne és ezen a poszton megmutathatnád a te elképzelésedet is a szereplőidről.
A blogodon lennebb haladva még feltűnik a könyvborítód szépsége, amely ugyan elég egyszerű, de az összhang nagyon tetszetős.Olyan borító ez, amely személy szerint engem nagyon megfogott.A modulok számán viszont változtathatnál, és egy kis javítással tökéletessé varázsolhatod a blog kinézetét.
Ha esetleg nem igazán tudsz mit kezdeni a kinézettel, akkor javaslom, hogy fordulj egy designer bloghoz, ahol szívesen vállalják a blogod átalakítását. Így pár nap alatt profi munkát kaphatsz a kezedbe, de azt  megjegyezném, hogy a színvilágot mindenképpen hagyd meg ezeknek a találó kék-fehér színeknek!
Design: 3/5

Történet: Hát, nem is tudom mit mondjak. Én nem igazán vagyok oda az ilyen gimis történetekért, de az Essendra igazán megfogott.
A történet úgy kezdődik, hogy főszereplőnk, Bogi a repülőtéren várakozva gondolkozik el a történtekről. Nem biztos a döntéseiben, félelemmel vegyülve gondol az új iskolára, ahová egy érdekes fordulat árán került be. Még mindig neheztel volt legjobb barátnőjére , Laurára, akinek pár pont lemaradás híján nem sikerült bejutnia a külföldi iskolába. Nagyobb vonalakban ezt írja le a Prológus, és ez így rendben is van.
Aztán a történet egyre jobb és jobb lesz. A megérkezés után Bogi felfedezi az Essendra épületét és a lakóházakat, ahol a közlekedés során csónakokat meg vitorlásokat használnak. Nagyon tetszett az első fejezetben az, ahogy a házakat és a szereplőket írtad le. Jó dolog  ,hogy ilyen tiszta képet tudsz alkotni a szereplőkről és az épületekről, viszont a történeted során eléggé hiányoltam a tájképek bővebb leírását, de erre majd később még visszatérek.
A történeted egyáltalán nem sablonos, messze kilóg az átlagos gimis történetek közül. Az eddig megírt részeken jól látszik, hogy foglalkoztál a történettel, minden megvan benne, amire az olvasó csak kiváncsi lehet.A prológusban bepillantást nyerhettünk Bogi életébe, megismertük az eddigi életét, baráti kapcsolatait és választ kaptunk a ,,Miért?”, ,,Hogyan?” és ,,Hová?” kérdésekre is.
A legnagyobb kirobbanást nálam mégis a beavatási hét hozta meg. Az első napot olvasva még azt hittem, hogy az Essendra csak egy puccos iskola a tengeren, nincs benne semmi különleges, átlagos diákok és 100% szerelem. Ám amikor a második-harmadik fejezeteknél tartottam, rájöttem arra, hogy mekkorát tévedtem.
A megérkezés után a történelemtanár a Bogi számára kijelölt Stégbe vezette a lányt, ahol a szobatársak tárt karokkal várták a főszereplőt. Az elején még mind kedvesek voltak vele, de az idő folyamán alakultak ki az igazi kapcsolatok. Bogi igaz barátra lel a görög Rhea és a new yorki srác, Jeremy képében, akik társaságában számos élményben lesz része.
A beavatási rész volt a kedvencem az egész történetben. A feladatok teljesítése közben az jutott eszembe, hogy az Essendra jobban hasonlít egy kalandtáborra, mint egy iskolára. A feladatokat egytől-egyig imádtam, elkezdve a strandon selfiezéstől, elérve a gatyalopásig. Bevallom azt is, hogy nem egyszer nevettem fel ezeken a próbatételeken, amelyek nagyon kreatívan voltak megválogatva. És a humoros, vicces párbeszédek is feldobták az első hetet.
Ám a kalandos, élményekkel teli első hét után megkezdődtek a nehéz tanítási napok is.De a  történet ezután sem válik unalmassá, csínytevések és kiszökések izgalmas keveréke hinti be Bogi és iskolatársai életét. A kapcsolatok is lassan kezdenek kibontakozni. Bogi nagyon közel áll Rheához, már az első nap alkalmával szoros barátságot kötöttek egymással. Ugyanakkor a szőke Jeremy is nagyobb szerepet játszik Bogi életében. Főszereplőnk mellesleg fülig belezúgott jóképű osztálytársába, Alexbe.És ezután a szálak összevegyülnek, Leena és Chloe sem könnyítenek ezen, de ezek a változások azok, amelyek izgalmassá és érdekessé teszik a történetet.
Összefoglalva az egészet a történeted nagyon kreatív és érdekes, szerintem mindenképpen megéri folytatnod! :)
Történet:5/5

Szereplők: Ennél a résznél elég sok mondanivalóm lenne, szóval vágjunk is bele a közepébe. A szereplők kinézetét mindig aprolékosan és ügyesen leírod, és ezért hatalmas piros pont jár. Ugyanakkor még sem mondanám azt, hogy a szereplőidet hiba nélkül kidolgozod. Ugyanis a leírás mellé jó lenne pár részletbe mélyülőbb dolgot is leírni. Itt például arra gondolok, hogy leírhatnád a szereplők hobbiját, érdeklődési körét és amit még hiányoltam, a tanulmányi átlagát. Sokszor említetted, hogy Bogi leült leckét csinálni vagy tanulni, de arról egyszer sem teszel megjegyzést, hogy milyen minősítést kapott a sok háziírás és tanulás fejében. De ezek ellenére jól ki tudom ismerni a karaktereket, mindegyiküknek van egy jellemző tulajdonsága, amely alapján könnyedén felismerem őket. És most tartanék egy kis gyorstalpalót a szereplőkkel kapcsolatban.
Gyöngyösi Boglárkával kezdeném, a mi tehetséges kis főszereplőnkkel.Róla sem tudunk meg túl sok információt, de az elegendő jellemzés megvan.Szépen énekel és a leírtak alapján egy kedves lánynak tűnik, de azt nem igazán értettem, hogy hogyan nem tűnt fel eddig neki az ,hogy ilyen jó hangja van.Teljesen megértem a döntésében, hogy lezárta a régi kapcsolatát Laurával, a helyében én is ezt tettem volna. Megtudjuk róla, hogy tetszik neki Alex, de a közeledéshez még nincs elég bátorsága. Az eddigi történet alapján Alex nem igazán érdeklődik Bogi iránt, tehát egyelőre nem tudok véleményt mondani a párosukról. Bogi lényegében kedves, szerethető lány, szereti a kalandokat, viszont nem veszi észre azt a tényt, hogy Jeremy talán többet érez iránta, mint barátság.
A fent említett Jeremyre térnék most kicsit rá. Vicces, szabályokat megszegő karakternek tűnik így az elején, nekem személyesen az egyik kedvencem volt. Imádom azt, ahogyan Bogihoz viszonyul, és a jelek szerint gyengéd szálak fűzik a lányhoz. Különösen nem tudtunk meg róla se valami sokat, de remélem, hogy a jövőben még többet is megtudhatok felőle. A történetedben egy segítőkész, szőke, cuki srác ,aki semmilyen körülmények között nem hagyná egyedül Bogit. Remélem a jövőben köztük több is lesz, mint barátság, mert szerintem nagyon aranyosak lennének együtt.
Rhea, Nuru, July és Lida nagyon jó barátai Boginak, amelyről az is tanuskodik, hogy az utóbbi három zokszó nélkül befogadta az elázott Bogit, akit a hárpia lakótársak kizártak a saját lakásából. Mindnégyüket nagyon szeretem és az első pillanattól kezdve szimpatizálok velük, remélem a kiszemeltjeiket is sikerül végül meghódítaniuk.
Akikről még említést tennék, az a három plázacica. Chloe, Leena és Hana egyáltalán nem lopták be magukat a szívembe az alulöltözött ruhadarabjaikkal, a folytonos viháncolásukkal és a fehérre vakolt arcukkal. Ez a hármas csapat képezi Bogi és barátai ellenségeit, amit teljesen megértek.Ha én lettem volna Bogi helyében, akkor én biztosan kizártam volna a három lányt a zuhogó esőbe, hadd tudják meg, hogy milyen érzés is az.
Összességében szerethető, jól megalkotott karaktereid vannak, de amint azt már megemlítettem, nincsenek eléggé körülírva.A közeljövőben próbáld meg jobban leírni a személyiségüket, minden fontosabb szereplőre aggas egy-egy különlegesebb tulajdonságot és akkor rendben lesznek a karakterek is.
Szereplők:4/5

Fogalmazás,stílus: Az írásod érthető, jól megfogalmazott, viszont közel sem tökéletes. Kifejezően írsz, az egyszer biztos, párbeszédben sem szenvedsz hiányt, és a leírásaiddal sincs gond. Sőt. Főleg a szereplők külső leírása nyerte el a tetszésemet, de ez még korán sem elég a karakterek kiismeréséhez. Továbbá még hiányoltam a tájképek alaposabb leírását. Például a csónakos utazásoknál beszúrhatnál egy-egy leírást a tájról és a partról, ami nagyon szép összképet alkotna. A szobák és termek leírásával sincs gond, itt meg külön kiemelném,hogy tetszett a Stég leírása az első részben, Bogi szemszögéből.
És most egy hosszú és unalmas bekezdésben kitárgyalnám a helyesírást. Először is ami a legjobban szemet szúrt, az a szavak ismétlése volt. Többször is észrevettem, hogy egy mondatban kétszer is szerepel ugyanaz a szó.
,, Rhea nagyon kedves, és nagyon jókat tudtunk beszélgetni.”
Mint például a fenti mondatban a nagyon szó. Itt azt ajánlanám, hogy vagy az első, vagy a második felét javítsd át. És átjavítással valahogy így nézhetne ki a mondat:
Rhea nagyon kedves, és egész jókat tudtunk beszélgetni.Vagy: Rhea feltűnően kedves, nagyon jókat tudtunk beszélgetni.
A történetedben még előfordulnak ilyen apróbb-cseprőbb szóismétlések ,amelyeket egy gyors átolvasás után könnyedén kijavíthatsz. Még megemlíteném azt is, hogy az aztán szót is elég gyakran használod mondatkezdéseknél, ami egy idő után kissé zavaró tud lenni.
A történetedben továbbá még felfedeztem pár figyelmetlenségi elírást, amelyeket egy figyelmes átolvasás alkalmával simán orvosolni lehet. Gondolok most arra,hogy az a névelő helyett véletlenül et írtál, meg ilyen apróbb, de mégis szembetűnő hibákra.
Ugyanakkor előfordul az is, hogy az írásod egy-két helyen monoton ritmust vesz fel. És akkor csak írsz meg írsz rövid mondatokban, és ha ezt folytatod, akkor az egész szöveg egy idő után unalmassá válik. Javaslom, hogy bővítsd, fejtsd ki a mondataidat , használj szép jelzőket, hasonlatokat és egyéb aláfestő szavakat.
,, És jöttek tanárok is. Bár azt hittük, hogy a héten minden tanár itt volt, mert szoktuk látni őket étkezésnél, de kiderült, hogy még bőven vannak (pedig annyira nem népes a suli). Amúgy jó, hogy nem szóltak bele az itt lévő tanárok, de elvileg távolról figyeltek minket. Hát, nem vettük észre.”
Az is szemet szúrt a mondatalkotásnál, hogy gyakran kezded a mondataidat kötőszavakkal, mint a fenti példában. Próbálj meg változtatni ezen a szokáson, mivel egy kifejtett mondat sokkal jobban fest a bejegyzésben, mint ezek a kötőszavakkal indított mondatok.
Az írásodat elnézve nincsenek nagy bajok, szépen, kifejezően és feltűnően jól írsz. Ha megpróbálod betartani a tanácsaimat, nagy sikered lesz, de ha nem , az sem baj, mert vannak már neked lelkes olvasóid! Nagyon tetszett a történeted, mindenképpen nyomon fogom követni a blogod változását, remélem tudtam neked segíteni! Köszönöm, hogy elolvashattam és írhattam a blogodról , nálam nagy sikert aratott! További sok sikert kívánok! :)
Fogalmazás,stílus:3/5

Összesen:22,5/25

Remélem a segítségedre válnak a tanácsaim!Köszönöm, hogy elolvashattam a történetedet, és hogy  írhattam is róla!További sok sikert kívánok a blogodhoz! :)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a kritikát, igyekszem megfogadni a tanácsaidat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! :) Örülök,hogy segíthettem. ^_^
      - Sophia -

      Törlés
  2. Nagyon köszönöm a kritikát, igyekszem megfogadni a tanácsaidat. :)

    VálaszTörlés