2016. január 31., vasárnap

Kritika (Sz. Szonitól) - A próba próbája

Halihó Csantavák!
Mára A próba próbája c. blogról hoztam kritikát, ami egy most indult Luke Hemmings fanfiction, Gab C. billentyűzetéből.
Kinézet
Az oldal designja Peyton Lewisnek köszönhető, ezentúl a fejlécet is a bloggerina készítette. A színvilág a kék árnyalataiban játszik, ami jól illik a szomorúbb hangvételű témához, amire a fülszövegből következtethetünk. A modulokat tetszetős, letisztult formák jellemzik, amik személy szerint egyből a belopták magukat a szívembe. A chat kicsit túllóg ugyan a világoskék kereten, de ha ezt az apróságot kiküszöböli a blog szerkesztője, az oldalsáv szinte tökéletesnek mondható. A középső rész is nagyon tetszetős, a betűk jól olvashatóak, de nem ütnek el túlzottan a szemnyugtató babakék alaptól. Most azonban jöjjenek a negatívumok, mert fejléccel és az oldalháttérrel egyáltalán nem vagyok kibékülve. A fejléc jobb oldala kifejezetten szép, bár kicsit sablonos, és az is remek, hogy a szélek belevesznek a háttérbe. Viszont a bal oldal nagyon eltérő stílusú, túl árnyékos, az a darunak látszó fehér valami nem tudom mit keres ott, ráadásul a cím rettentően kicsi, na meg beleolvad a sötét alsó sarokba. Arról meg szót sem ejtek, hogy az én képernyőmön a háttér élénk kékje elüt a fáradtabb színű fejléctől és moduloktól, tönkrecseszve az oldal hangulatát.
Ha a helyedben lennék Gab, akkor nyitás előtt mindenképpen megkérném a designeredet, hogy legalább a címen nagyítson, vagy a háttér tónusát állítsa át.
Pontozás: 7/10

Történet, tartalmi rész
Mivel eddig csak a fülszöveg és a prológus tekinthető meg a blogon, a történetről elég nehéz nyilatkozni. Az adatoknál olvashatjuk, hogy ez bizony egy Luke Hemmings fanfiction lesz, bár eddig még nem bukkant fel a híresség (ami szerintem pozitívum, nem árt, ha késleltetetten lép be). A fülszöveg elég drámaira sikerült, arról szól hogy hősnőnknek újra kell kezdenie az életét valamilyen okból, ami gondolom a sztoriból fog kiderülni. Hiányolom kicsit a messzebbre menő betekintést, mert a könyvek hátlapján is megtudunk azért valamit a siránkozáson és az alapszituáción túl. Összességében nem annyira figyelemfelkeltő, de rossznak sem mondhatnám.
A prológusban Bonnie az édesanyjával folytatott vita miatt elmenekül otthonról, és egyenesen a  repülőtérre megy. Feszültséget kelt, hogy nem tudjuk meg a konfliktus okát, ám ez még belefér a prológus lényegébe, hogy visszacsalja az olvasókat. Viszont van pár olyan fura rész, ami logikai hibának minősül a szememben. Amikor Bonnie kimászik az ablakon bőröndöstül, megáll a ház előtt, és várja a taxit. Fura, hogy nem telefonál, hogy ,,pls küldjetek már egy járgányt, mert anyám mindjárt utolér, de mennék a reptérre", ennek ellenére befut a sárga kocsi, és ő természetesen bepakol a csomagtartóba. Az anyja, aki meg lóhalálában üldözi és ordítozik az ablakból, nem éri be a cókmókokkal vesződő lányt. Ez számomra felfoghatatlan. Bonnie biztos valami olimpikon otthonról szökdösésben.
A másik fura esemény a reptéren történik. Bonnie minden cuccát lepakolja, kiveszi az ékszereit, de mégis becsipog a fémdetektor kapun. A rendőrök persze rögtön elkísérik az irodájukba, és mondják, hogy vetkőzzön. Egy: a fémdetektor kimutatja, hogy hol lesz a dolog, ami zavart okozott, hát miért nem néznek a képernyőre? Kettő: amikor ott áll egy szál alsóneműben, a rendőrnő mondja, hogy vegye le a melltartót is, mert nem találtak semmit, viszont Bonnie elkezd öltözni és bevágja az ajtót. Természetesen senki nem megy utána, hanem hagyják felszállni a gépre, mert mi van, ha bomba van nála? Áhh, semmi, úgyis rég láttak tűzijátékot.
A fogalmazás egész választékos, csak néha vannak szóismétlések, szóval az teljesen rendben van. A képeket, amiken az SMS-ek vannak, tehetnéd külön sorokba és felnagyíthatnád, mert fura, hogy közöttük megy a szöveg egy pár centis oszlopban.
Pontozás: 7/10 a sztoriban lévő bakik miatt, de szerintem ha továbbírod, ez az érték lehet javulhat.

Helyesírás 
Akad pár elvétett hiba, különösen a helységnevekkel voltál bajban. Van erre egy szabály, hogy egybeírhatod a toldalékkal bármelyik idegen szót, ha az utolsó betűt kiejtik, nem néma. Ezt érdemes lenne betartani, főleg itt korrigálj: Chicago-ban helyett Chicagóban.
Pontozás: 7,5/10

Összpontszám: 21,5/30

Sok sikert a blogod beindításához kedves Gab, izgatottan várom, hogy mi sül ki ebből! ;)
Köszönöm ha elolvastad,
Üdv: Szoni <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése