2016. február 1., hétfő

Kritika (Sz. Szoni) - Eladni a lelkedet / Sell your soul

Üdv Csantavák!
Végre sikerült sort kerítenem Berecz Viki Sell your soul c. blogjára. Szóval, jöjjön a kritika!
Design és kinézet
A blog fejléce a Skycraper Blogdesign oldaláról származik, ahogy ezt az információk olvasgatása közben felfedeztem. A bordós-feketés színvilág nagyon ízléses, igazi profi munka, talán ha egy kicsivel arrébb rakta volna a készítő a címet, és sötétebb bordóval írta volna, teljesen tökéletes lenne, de így is minimum 9/10 pontos magában. Ekkor azonban a szerencsétlen olvasó tekintete átsiklik a förmedvény háttérre és elmegy az életkedve. Csak azt kérdezem, hogy miért nem rendelt Viki, a bloggerina normális designt, ha a fejlécet megcsináltatta? Miért vágja maga alatt a fát, azzal, hogy elriasztja az olvasókat egy ilyen vizuális környezetszennyezéssel? A háttér mintájától begolyózik az ember, de még mozaikba is kellett rakni, hogy a szerencsétlen idetévedők agya jojózzon? A félig átlátszó sáv, amin a szövegek vannak, természetes tökéletesen átereszti a kivilágított fák fotóját (amik nem kapcsolódnak semmilyen módon a történethez), így a szöveg olvashatatlan, amin a rikító betűk tónusa nem segít, csak rontja a silány helyzetet. A piros modulcímek pedig pontot tesznek a nézelődőnél beállt agyhalál végére.
Jobb felkérni egy szakértőt ilyen esetben, ne kísérletezzünk házilag, mert többet ártunk, mint segítünk.
Pontozás: 4/10 - csak a fejléc miatt.

Történet, tartalmi rész
A történet egy népszerű, szép, tökéletes gimis lányról szól, aki Los Angelesben él, a legmenőbb suliba jár és csak úgy döglenek érte a pasik. Ugyan tartós párkapcsolata van, mégis lenyűgözi a titokzatos drogos srác az osztályából, viszont sok sötét titok lappang a múltban, ami megakadályozza a hősnőnk szerelmének beteljesülését... A jelenlegi állás szerint 7 fejezet érhető el a blogon, ám a sztorinak semmi különösebb csavarja, íve nem volt, azontúl, hogy Clarity szakított a pasijával, mert róla is kiderült, hogy drogos ügyletekbe ártotta magát. Bár a rövid leírásban a bloggerina rengeteg fordulatot ígért, számomra az imént említett esemény nem volt váratlan, tisztán lehetett látni ezt a fejleményt, egyértelműen felsejlett minden sorban, úgyhogy akkora meglepetést nem tartogatott.
A cselekmény tele van irracionális dolgokkal, például Clarity kihallgatja Ravent, a szíve választottját, ahogy ,,roppant titokzatosan" a folyosón intézi a kábítószerügyleteit. Szerencsétlen gyereknek eszébe nem jutna, hogy a csaj, aki két lépésre áll tőle, esetleg nem süket-néma-vak, ezért még azt is kikotyogja, hogy belezúgott a hallgatózóba. Már bocs, de ez nem valami életszerű, annyira látszik, hogy őket eleve elrendelte egymásnak a sors, és tudjuk mi lesz az egész végkifejlete.
A logikátlan eseményeken túl (kapásból fel tudnék sorolni még 10 hasonlót) el kell szenvednünk a mély lelki tósztokat, amiket Clarity mantráz a pokol és a magány hasonlóságán agyalva. Ezeket az írónő szinte mindig túlzásba viszi, egy siralomtömeg az egész, érthetetlen gondolatmenettel, nulla tartalommal. Ha filozofálgatunk, legalább csináljuk jól.
Az emberek hátteréről, környezetéről semmi sem derül ki, a 17 éves főszereplő szüleiről azt se tudjuk, hogy élnek-e vagy halnak. Egy fránya szóval se említik meg őket, mint ahogy Clarity népszerűségének oka se derül ki, csak tudjuk, hogy népszerű, mert négy osztálytársa néha odamegy hozzá a szünetben és erőltetett párbeszédekbe bonyolódnak, amikből Clarity mindig felpattanással távozik, ,,Ne szóljatok bele az életembe!" sikkantgatással, közben csak megkérdezték, hogy mi jót csinált tegnap.
A beígért fordulatok sehol, az illegális tevékenység, amit a bloggerina a fülszövegben nagyon kidomborít, abból állnak, hogy mindenki mondja a főszereplőnek, hogy ne álljon szóba Ravennal, mert veszélyes egy srác. Az egész úgy van megírva - najó, ez csúnya lesz, bocsánat - mint mikor kiskamasz lányok kuncogni kezdenek, mert valaki kimondta, hogy meztelen. 
Pontozás: 5/10

Karakterek, szereplők 
Túl sok a sztereotípia!
Az egész olvasása közben azt éreztem, hogy csak papírbabák folytatnak társalgást. Senkinek sincsenek érzései, épkézláb gondolatai, nem tudjuk meg, hogy milyenek igazából. Minden embernél kapunk egy 5 szavas jellemzést: szőke hajú, szoknyában jár, menő. De miért? Az nem derül ki. Be kell érnünk a külsőségekkel, elvégre egy romantikus sztoriban csak az a lényeg, hogy tudjuk, hogy a lány naiv és szőke, kezéért pedig két kockás hasú pasi versenyez, akik fülig szerelmesek belé (remélem érezhető a cinizmus). Nem kapunk választ arra, hogy Ravennak miért kell annyira Clarity, úgy, hogy egy szót sem beszéltek életükben. Csak tudjuk, hogy ők egymásnak vannak teremtve és kész.
Danny, az expasi szintén üres egy alak, hősnőnkről már nem is beszélve - eszükbe sem jut megbeszélni, hogy tényleg igazat mondott-e Raven, amikor azt állította, hogy Danny lehet, hogy drogozott. Clarity két hétre hazavonul és ki sem dugja az orrát otthonról (szülők ilyenkor?), Danny meg elmegy, hogy megkérdezze mi van vele, erre Clarity előadja a hattyú halálát, ,,Átvertek, becsaptak, brühühü" és szakítanak. Emberek, hol a felnőtt kommunikáció? Mindenki egy 7 éves szellemi szintjén áll ebben a sztoriban? Nem elég, hogy minden karakter szterotipikus, de még bénán megcsinált sztereotípiák is. Tudnám még folytatni, de felesleges lenne ezen koptatnom a billentyűzetet, a pontok terén így is szilárd elhatározásra jutottam.
Pontozás: 3/10

Helyesírás, fogalmazás
Ne válasszunk angol neveket, külföldi címet, vagány amerikai várost helyszínnek, ha nem tudjuk toldalékolni normálisan az angol szavakat. A 7 fejezet alatt több mint ötvenszer sikerült véteni valami olyan hibát, hogy: Raven-nel, Raven Berger-nek, Ivan-t, Ivan-nak, Danny Messer-rel, Ivan-nak, Raven-nek!!! Egyetlen egyszerű szabályt kéne megjegyezni: ha a külföldi tulajdonnév utolsó hangja nem néma, tehát kiejtjük, akkor egyben kell írni a szót a toldalékkal. Tehát Ravennel, Raven Bergernek, Ivant, stb... A jámbor olvasónak egy ilyen súlyos hiba már éppen elég, hogy kozmikus sebességgel hagyja el az oldalt.
Ezentúl gond volt még a rengeteg elgépeléssel, pl.:
  ,,Tudom, hogy titkon minden lány megakar szerezni magának. de ez csak annak sikerülhet, akinek én ezt engedem. Sokan egy egoista, nagyképű fiúnak tartanak. Nos, nem tagadom, van benne valami, de nem igazán érdekel ez. A balhékban gyakran, sőt! Mindig benne vagyok."
,,Azóta jobban csinálom. Szerencsére, csak tizennégy voltam. És, akkor még nem voltam büntethető."
,,- Most már van időnk beszélgetni, Látod? - mondta a fiú."
Véssük az eszünkbe, pont után nagybetű, vessző után kisbetű. A 2. mondat, amiben kihúztam a sőtöt, totál csőd, a sőt után vessző kell, nem felkiáltójel. Ezentúl nagyon sok esetben egy tőmondatba vesszőt raksz, mint a 3. példánál, ami katasztrofális........ 
Ezer helyesírási hiba volt, helytelen szóhasználatok hemzsegtek, szóismétlések akár egy mondaton belül... Tanuljunk meg más igét használni, ne csak a vant, mert ez rengeteg helyen zavaró szóismétlést okoz. Siralmas. 

,,Ő sosem akart híres és menő lenni. Ő csak egyszerűen boldog akart lenni. Semmi több." - Tőmondatok, akar miatt szóismétlés.

,,- Szia Claire! - köszönt kedves hangon a lány. Tilly mindig is egy kedves lány volt. Mindenki nagyon szerette." - Szóismétlés. Azért nem hiszem el, hogy a kedvesre és a lányra nem találtál szinonimákat.

,,- Nem, de éreztetni elég rendesen tudod. - állította fel a tényt a fiú. - Mellesleg inni se volt kedved velem semmit. Ebből gondolom, hogy nem kedvelsz." - Helytelen szóhasználat. Nem tényeket szokás felállítani... Khmm.

,,Hisz Ivan-t tavaly majdnem kirúgták, mert füvezett a suliban. Nem értette, hogy Raven miért barátkozik vele." - Egy példa az idegesítő toldalékolásra.

,,Aaron egy maga és helyes srác volt, viszont sok illegális dologban volt már benne a hírek szerint.
A három fiú több mindent nem mondott. Aaron átnyújtott egy kis csomagot Ivan-nak, majd Raven-nek is, akik elvették tőle. Egymásra néztek, végül három különböző irányban hagyták el a folyosó végén lévő eldugott zugot. Clarity csak állt ott és tűnődött. próbálta összerakni a képet, hogy pontosan mi is van. Nem tudta elhinni, hogy Raven, az a srác, aki mindig fekete bőrdzsekiben és fekete farmerban van és őt mindig Claire-nek hívja és ezzel idegesíti, részt vesz illegális dolgokban és a jelek szerint nem is kevésben. Úgy gondolta, hogy a végére kell járnia ezeknek a dolgoknak." - Ez a bekezdés totál csőd. Helyesírás + szóismétlések + értelmetlen mondatok + tőmondatok + központozási hibák. Ezentúl a karakterek felületessége is megmutatkozik. Hogy kapcsolódik ide, hogy Raven mindig fekete cuccokban jár?

,,fa levelek" és ,,szűró érzést" - Szemezgetés a számos elgépelésből és helyesírási hibából.

,,olvasván" - Ilyen alak egy csomószor előfordul Viki írásaiban, és nem is hiba, csak szerintem túl archaizáló megközelítés egy ilyen modern témához.
,,Szemében apró könnycseppek gyülemlettek fel, melyeket gyorsan megtörölt, ne látszódjanak azok. nem akarta, hogy lássák őt megtörten." - Ez így nem jó, értelmezhetetlen. Rosszul fogalmaztál, nem határoztad meg pontosan a tárgyat, így olyan, mintha nem a szemét törölte volna meg, hanem a könnycseppeket fényesítgetné. Az az azok ott nagyon nem szép. Központozás megint!!! 
Clarity lassan, vonszolta magát a fiú után, majd beültek egy bárba, ami a "Tequila Bar Club" nevet viselte. - Rossz helyen a vessző.
Ez csak egy kis válogatás volt a tömérdek hibából. Nem akarok csúnyán viselkedni, de a fogalmazásod nem a legválasztékosabb, a rengeteg helyesírási problémáról nem is beszélve. SÜRGŐSEN VEGYÉL FEL EGY BÉTÁT!
Ezt a kategóriát nem pontozom.

Összpontszám: 12/30. Elég szigorú voltam, utólag is bocsánat, de szerintem így többet segíthetek, mintha letagadnánk a gondokat. Sok sikert a továbbiakban kedves Viki, mindenképpen visszalátogatok majd a blogodra, hogy lássam, fejlődtél-e! ;)
Üdv.: Szoni :)

1 megjegyzés:

  1. Szia. köszi a kritikát. :)
    Megpróbálok javítani a hibákon. :)
    Üdv.: Viki

    VálaszTörlés