2016. február 8., hétfő

BRÉKING! ÚJ ROVAT ll Shannara : A jövő krónikái - kritika

((Kicsi megjegyzés mielőtt belekezdenék: gondolom mindenkinek feltűnt, hogy gyakorlatilag semmit sem csinálok amióta csak felvettek az oldalra kritikusnak, sajnos hamar rá kellett jönnöm, én egyenesen képtelen vagyon blogokról kritikát írni. S mivel nálam szinte már létszükséglet a legújabb sorozatok és mozifilmek csekkolása, gyakorlatilag hagyomány, hogy egy héten kétszer moziba megyek, ezért indítanék egy új rovatot, melyekben újabb mozifilmekről illetve sorozatokról írok kisebb ismertetőt, beszámolót, illetve ajánlót, érdemes lenne e az adott műalkotásba időt illetve pénzt fektetni. Nem tudom ti erre mennyire vagytok kapósak, esetleges szándékaitokat/kéréseiteket szívesen várom kommentben!))



Tehát, térjünk végre a lényegre:
Drága olvasóim, azért gyűltünk ma itt egybe eme blogocskán, mert az MTV tárgyalásain valaki nagyon jót érzett, és felhozta az ötletet, hogy "Hé, milyen lenne, ha sorozatot csinálnánk egy  fantasy könyvsorozat harmadik kötetéből?", és bár fogalmam sincs mit érezhettek a többiek, zöld utat kapott a dolog. Bár én a helyükben még átgondoltam volna.
Na de ne haladjunk bele ennyire előre a dolgokba.
Először az amerikai MTV egyik reklámjában figyeltem fel Austin Buttler-re, és azonnal utána kellett néznem, drága egyetlen múzsám mégis hogyan kerül az MTV-hez. Ekkor bukkantam rá az előzetesre, amiből nem nagyon érdekelt sok minden a szőkeségen kívül,  de mivel a fantasy része a dolognak megmaradt, hazaértem után egyből csekkolnom kellett, ugyanis már rég óta ki voltam éhezve valami szaftos kis fantasy-ra. Elkezdtem az első részt, és abban a szent pillanatban vele együtt kezdődtek a problémák is.
Hol is kezdjem?
Ja igen, a leírással:

Évezredekkel civilizációnk pusztulása után bolygónkat - amit ekkor már
Négyföldként ismerünk - az emberek mellett trollok, gnómok és elfek lakják. Utóbbiak közé tartozik a Shannara-család, akik felmenőik révén olyan természetfeletti képességek birtokosai, amelyek segítségével döntően befolyásolhatják a világ alakulását. A világét, amit most rég feledésbe merült, sötét erők fenyegetnek. A gonosz ellen három, egymástól gyökeresen eltérő személyiség fog össze: Amberle, az elf hercegnő, a Shannara-család utolsó leszármazottja, a félig ember, félig elf Will és Eretria, a bandita. Küldetésük, hogy megmentsék a világot - ám eközben saját félelmeikkel is meg kell küzdeniük.

Oké, az egész egy újabb posztapokalitpikus tinidrámának hangzik, de ne ilyedjetek meg, az is, de a legnagyobb problémája: többnek akar látszani annál, ami. Egyrészt: ha évezredekkel civilizációnk pusztulása után járunk, a föld hogy lehet még ennyire ép, miért nem égett még szét minden a szétroncsolt ózonréteg miatt, és ha meg is oldanánk "a civilizációnkkal együtt pusztul a föld is" problémát, PÁR EZER ÉVVEL UTÁNUNK játszódik a történet, akkor meg magyarázza már el nekem valaki, hogy mégis hogyan alakulhat ki kismillió új faj, kezdve a mágiát birtokló druidákkal és szintén varázslény, elrondult, csúnya trollokkal? Persze megjelent a szokásos "téged nem érdekel milyenek lehettek a régi emberek? Miket építhettek?" - párbeszéd, amiben szintén nem épül sok logikára, túl volt erőltetve a hatásnövelés, bár nem csak ebben a jelenetben.

Azzal kezdődik csodás kis történetünk, hogy egy elf hercegnő indul egy versenyen, amin bekötött szemmel kell végigfuti egy erdőn (ezek amúgy teljesen hülyének nézik az olvasót? Bekötött szemmel felfutni egy hegyre? Na ne szórakozzunk már, rosszabb nem jutott eszükbe?), s az első hét felérő mekkora kiválasztott. Miben is? Ja igen, hogy gondozhassanak egy fát.  Azért a ti képességeiteket is meghaladja, ugye? - na, nagyjából ilyeneket gondoltam először. Visszatérve a témára, ezen a versenyen indul az elf hercegnő is, és máris kikürtölik a hatszáznegyvenhetedik világvégét, hogy mer indulni egy lány, ráadásul a hercegnő. Na, és vajon ki ér be nagynehezen utolsóként? *SPOILER VESZÉLY* Hát a hercegnő, mekkora fordulat. *SPOILER END* (klisé)
Hamar megtudjuk, hogy a fa egy varázs hatalmú fő-ős-mágikus-izé, aminek minden levele egy gonosz démont tart örök börtönben, s ha a fa haldokolni kezd, vége a világnak hatszáznegyvennyolcadszor, mert ugye megszállják a földet a trollok. S drága királynénk, amint megérinti a fát, látomásokat lát, látja, hogy meg fog ölni mindenkit, és hogy nehogy megtörténjen mindez, elmenekül(klisé). Ti sem számítottatok volna erre, ugye?
Hirtelen snittet váltunk, ahol megjelenik a szőkeség, egy félelf hányattatot sorsú fiú szerepében, aki soha nem tartozott sehová félvérsége miatt, ezzel egyben a világ legeldugottabb helyén nőtt fel, s semmit sem tud semmiről(klisé). Hú de meglepő. Meghal az édesanyja, aki valami világító kék tündérköveket hagy rá, A srác útnak indul gyógyítást tanulni, s hamar veszélybe is kerül az élete, de hirtelen megjelenik egy gyönyörűszép lány, aki megmenti az életét, és hazaviszi. A lányról hamar ki is derül hogy szélhámos, ellopja tőle a köveit, és elmenekül(klisé). Nagy fordulat, ugye?
Újabb snittváltás, váltunk, ahol feléled ősi álmából egy druida, (ennek a világnak az értelmezésében egy ősi-jamindenreképesvagyokésvarázsolok-fickó), mert szóllítja őt a fa. Elmegy a fához, megállapítja, hogy hadoklik, s miután lecseszta az öreg királyt, hogy merte meseként tanítani a fiataloknak a régi, mágikus múltat (enyhe utalás az ókori/középkori világ és a mai ember szemléletére, hmm, ki tudja, lehet az a lényege az egész sorozatnak, hogy ne lepődjünk meg, ha hirtelen Zeusz felbukkan, és villámokat dobál az idegesítő emberekre. Sőt! A sorozat tanulsága: ne légy idegesítő, Zeusz bácsi jön, és lecsap egy villámmal), félretéve a bohóckodást, a Druida útnak is ered, hogy közölje főszereplőnkkel, ő az utolsó Shannara leszármazott, királyi sarj(klisé), akinek az apja megmentette a világot a gonosz démon bácsitól három villogó kővel(klisé). Ezért együtt elmennek megkeresni a királynőt és a köveket, ahol belebotlanak a feljebb említett gyönyörű tolvaj lányba s gonosz apjába, aki biza' kicsinálja, ha nem hozza el neki a köveket. Klisé.
Többet is írnék, de sajnos ennyi az első két rész tartalma, ennél többet nem mondhatok. 
Ja igen, még valami: hogy megmentsék a világot, hárman elindulnak, mert a hercegnőcskénknek el kell vinni e a fában lakozó gyöngyöt, vagy mit, megmártóztatni valamiben, hogy visszahozva elültessék, és újjáéledjen a fa. Magyarázzátok már el, mi ez a Gyűrűk Ura-Iliász-égig érő paszúly gyúrma így egyben? K-L-I-S-É.
Magában a világösszetételben rengeteg a baki, bár nem értem miért kellett ennyire erőltetni ezt a posztapokaliptika dolgot, rengeteget rontott a helyzeten, nagyon érezhető, hogy csak hatásvadászat, elvégre miéert másért van rajta az összes poszteren, miért szerepel minden egyes Shannara-szóval együtt emlegetett bármiben? Egy dolgot váltott csak ki belőlem: KLISÉ.

Nem javult az érzetem amint haladtunk előre a sztoriban, folyton azon agyal az ember miközben nézi, hogy "mégis hogyan lehetett egy Amerikából párezer év alatt fantasy kánaán? A föld is évmilliók alatt alakult ilyenné. Meg, ha már benne van az egész sorozat alapkövében, hogy a társadalom mennyire elpártolt a régi, mágiát élő világtól,  nevettséges mesének tartják az egészet, holott olyan emberek tapasztalták(mármint a mágiát), akik alig harminc-negyven-ötven évvel idősebbek, wtf?! Csak úgy urgálnak a területek között, hatalmas távokat tesznek meg jelenetről jelenetre, és elmaradhatatlan a "Gyere, vár a végzeted!" szöveg, vagy a tömérdek elf-fül poén. Sok a lyuk múlton, történelmen, a világ mágiájának felépítésén, amit nemes egyszerűséggel hagynak tátongani, nem nagyon érdekük betömni sehol semmit, és szeretik elővenni legnagyobb fordulatként a jó régi, Hollywoodi filmek őskorában is jól bemutatott "az utolsó pillanatban felbukkan valaki aki megváltoztatja a szál kimenetelét és más irányba tereli" trükköt, ami első pár alkalommar még poén, de sok negyven percet végigülve már eléggé agyhalált tud okozni. Gyakorlatilag soha sem izgultam a sorozat alatt, semmikor sem lepődtem meg, mert NEM MUTATOTT SEMMI ÚJJAT. Fogta az összes eddig létező menő fantasy világot (Narnia, Trónok Harca, Gyűrűk ura, Végzet ereklyéi, Warcraft, Elder Scrolls, és még sorolhatnám), kivett belőle részeket és részleteket, és egybegyúrta. De szó szerint, sokhelyt deja-vu -t idéző monológok illetve párbeszédek is hangzottak el.
Nem mertem utána nézni ki volt a forgatókönyv író, de soha többé nem engedném írásközelbe, az egyszer szent. A vágót legszívesebben felakasztanám, nem tudom mekkora bakik voltak a felvételekben amiket ennyire el akart fedni ezekkel az értékelhetetlen filterekkel/színtónussal, de valami förtelem, nagyon elrontja az élvezetet sokhelyt, az első részben főleg, bár ez a sokadik rész után kezd javulni kissé, bár azért én elásanám magam, ha így vágnék meg egy MTV sorozatot. A stylist viszont borzalmas volt, azok a jelmezek egyéni véleményem szerint förtelmesek, például mégis mit keres egy fekete csőfarmer és egy bőrfűző egy fantasy-mágikus világban? Ha már ennyire erőletették ezt a témát, és nem voltak képesek újítást vinni bele, ne a ruhákkal próbáljanak beújítani. Komolyan nem lepődnék meg, ha legközelebb a hercegnőnk egy Louis Vuitton táskával libegne be a kamerák elé.
És szerintem maguk a színészek is tudták, hogy semmi esélye a sorozatnak és veszett ügyük van, szinte láttam a szemükben a "Kit érdekel, ezt az MTV adja majd le, lebratyózhatunk a Teen Wolf casttal, celebek leszünk, simán megéri, YOLO!". De sajnos még Austin Buttler 10/10es sármja, vagy a színészek a sorozathoz képest makulátlan alakítása sem képes elvonni a figyelmünket a C-kategóriás ócska fantasy történetről, fűszerezve egy kis tinik felé vevő felnövős-tinik mentik meg a világot-posztapokaliptikus utánunk lévős -töltelékről, amivel csak el akarják adni a sorozatot, ugyanis jó kalóriadús klisével megkent csokitorta jó nagy hatásvadászat nevű habbal a tetején.

Hogy kiknek ajánlom? Senkinek, bár külföldön ahogy látom, akadnak rajongók, de nem csoda, hogy akkora rajongótábora nincs a dolognak, egy Teen Wolf mellett nem csodálom, na és még ott a többi tinisorozat. 
Szánj e rá időt? Ha fantasy rajongó vagy, esetleg érdekel az írás, rendezés, filmezés, színészkedés, nézd meg, hogy azért be tudd lőni a nagy alkotások után érkező tipikus, tölteléknek gyártott utánzatokat is, és tudd, milyen elemeket ne építs egy ilyen témájú műlakotásba.
Ha nem vagy jártas a fantasy terén, semmiképp se kezd el, ugyanis nem nagyon fogod érteni felháborodásom és a sorozatot lehúzásom okát, ha pedig jártas vagy az ilyesmiben, és megnézed, egyet fogsz érteni velem.
Minden esetre sokkal jobb sorozatok is vannak ennél, nagy végelkeseredés kell, és antiszocság, hogy eljusson az ember a C-kategóriás fantasy-kig, pedig sajnos van belőlük elég. Inkább menjetek, és olvassatok Gyűrűk Urát!

Puszilok mindenkit:
Joy McKenzie

Utóirat: Egy baráttal szépen megbeszéltük, hogy szerintünk Tolkien biztos forog a sírjában.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Jó kis ismertető, bár nem olvastam végig, mert kicsapta már a fele is nálam a biztosítékot. :D Mármint a sorozat sztorija, nem az írásod stílusa. :D Igazi agymenésnek hangzik. XD Amúgy én sem értem, hogy a francba lehet a jövőben ennyi új faj így a világvége után... Ha valami alternatív univerzumban játszódna, még oké lenne, de így... Egyébként meggyőződésem, hogy a Gyűrűk ura óta szinte minden trollos-varázslós-elfes-vérnyulas fantasy annak a koppintása, legalábbis az alapot onnan veszik.
    Én támogatom az ötletet, hogy hozz filmismertetőket, de szerintem ne csak a mai slágerfilmekről, hanem régebbi,vagy réteg/szerzői filmekről is. Persze ez függ attól is, hogy milyen az ízlésed. :) De én szívesebben olvasnék különlegesebb, alig ismert filmekről ismertetőket.

    Luna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      És én végignéztem a sorozatot, képzelheted hogy hàborogtam a végére, hogy szinte az összes fordulatot máshonnan vették. :D
      Természetesen hozok más filmekről is, rengeteg alig ismert régi kihagyhatatlan klasszikus van, bár az én asztalom inkább az újabbak. Majd igyekszem!:)
      Joy

      Törlés