2016. február 6., szombat

Kritika - Haszontalan macska mesék

Sziasztok kedveskék! Ma elhoztam nektek véleményemet a Haszontalan macska mesék blogról, a szerző, Zsazsi kérésére. :)
Mivel a kedves író a történet kivesézését szerette volna előpontba helyezni, így is készítettem el a kritikát. Csupán egy-két tanácsot adtam a kinézettel kapcsolatban, ahogy azt megemlítette az üzenetében, melyet e-mail címünkre intézett.
Akkor jöjjenek is a kritizálóak!


Cím: Amikor megláttam a blogod címét, nagyon megörültem, ugyanis én imádom a cicákat (de csak a kövéreket :)) ). Ám amikor elolvastam a történeteket, nem találtam bennük a cuki kis szőrmókokat. Viszont nemsokára rájöttem, hogy a történetek címeire akartál ezzel utalni, mint pl. a TEKERGŐ vagy a PETTYESKÉPŰ. A SZÓTÁRAZÓ erre a meghatározásomra már nem illik annyira, viszont nagyon ötletesen kitaláltad a történetek megoldását.
Cím: 4/5

Design: Mint azt már fentebb említettem az olvasóknak, megkértél, hogy egy valamiféle kinézet kialakulása érdekében itt inkább csak pár tanácsot adjak számodra. Akkor kezdjük is! 
Először is lássuk azt a fránya hátteret. Hogy őszintén és szimplán kifejezzem róla véleményem: rossz. E nyers kifejezés szám ra annyit tesz, hogy túlságosan elüt. Ez a zöldes-barnás-sárgás szín nem valami szép, így az a furcsa minta rajta csak fokozza ezt. Azt javaslom, keress valami kellemes színű hátteret. Én egy szép krémszínű, lágy, alig látható mintával ellátott képet javasolnék a blogod számára, amely kellemes hangulatot vált ki az olvasókból. Ez a zöldes furcsaság kissé roncsolja a hangulatot, ez által van egy okunk, amely miatt az emberek hamarabb elhagyhatják az oldalt.
És ugyebár itt van a posztok/blog háttere, amely egy egszerű, fekete sablonból származik. Elhalványítva áttűnik rajta az a rosszat keltő kép, amely roncsolja az egyébként nagyon jó és érdekes blogodat. Tehát a posztok hátterének egy a fentebb javasolt krémes színnél kicsit sötétebb árnyalatot választanák. A modulsávot elkülöníthetnénk egy baracknarancssárga színű, pasztelles színnel. Különböző árnyalatokkal kissé feldobunk pár apró részletet, esetleg csempészünk a kinézetbe nagyobb mértékben egy szép, pasztell árnyalatú lilát, amely halvány, krémes színével tökéletesen illeszkedik a barackhoz és a cappuccino, krém árnyalatokhoz. Ám a zöld szín se lenne rossz. Ha nem azokat az árnyalatokat használjuk, amik a jelenlegi hátteren szerepelnek, hanem egy orgonalevél alapszínéből dolgozunk,valamint vonunk ki belőle világosabb, akár sötétebb színeket is, máris kész egy újabb csodás design. Ugyanezeket meg lehet csinálni a kékkel is, legalábbis én e 3 szín közül az egyiket tudnám elképzelni a blogod számára.
És akkor szemünk kissé fennebb vándorol, ahol meglátjuk a bejegyzések tetején üldögélő, szende macskákat, akik csak úgy lógnak ott a semmiben. És hol is itt a hiba? Ezekből a felsorakozott állatokból lehetne egy egész érdekes, szokatlan fejlécet készíteni. Egy szép textúra, pár kép, amelyek kifejezik a csodálatos történeteket, rábiggyesszük a rakás macskát, színezünk bele egy keveset, zöttyintünk rá egy címet, és voilla! Elkészült a szépséges fejlécünk. Természetesen a macskákat háttérbe is lehet szorítani, ha valamilyen karaktert, vagy esetleg ilyesmit szeretnénk előtérbe helyezni.
És hoppá, elérkeztünk a modulokig, melyeknek elhelyezéséről már oly sokat keresgéltel, mi lenne a legjobb sorrend számukra. Szóval a legfelül elhelyekzkedő modul nem más, mint az író, vagyis a te Google+ profilod. Hát, be kell vallanom, én ezt egyáltalán nem helyeztem volna középpontba. A sáv tetejére szerintem inkább a Cirkalmas macskaságok , avagy az információk kerülhetnének, ugyanis itt fontos dolgok találhatóak, mint pl. a szerzői jogok figyelembe vétele. Utána kerülhetnének az oldalak, a feliratkozók, a jelentkezési lapok, a profilod, végül az archívum. Bár az írót a jelentkezések fölé is elhelyezheted, ha mondjuk nem tartod olyan nagy értékben versenyeken való részvételt hirdető képeket.
Ebben az alpontban természetesen  nem pontozok, ugyanis itt inkább csak tanácsokat adtam, ahogy arra szépen megkértél a leveledben. (szarkazmus nélkül, nyugi)

Történet: Te aztán nem vagy semmi! Az első kis történet, amely felkerült a blogodra, egy Nagydumás hangtörténet volt. Elsősorban a kreatív macskanév-címek miatt díjazlak téged, hiszen így nem minden napi varázslatot viszel a fejezetek, kis sztorik lelkébe. Első történetünk nem másról szól, mint jónéhány emberről, akik csapdába estek egy liftben. Be kell vallanom, először komolyan azt hittem, hogy macskákról van szó. Csak a leírt sorok végén jöttem rá a feltett beugratós kérdésedből (Legkevesebb hány ember volt a liftben?- ez nem mellesleg egy nagyon kreatív döntés volt, hogy ilyenekkel megmozgatod az olvasók képzelőerejét és agyát) , hogy valójában emberi lényekről van szó, nem pedig pödörtbajszú cicákról. Nagyon érdekesre formáztad a hangtörténeteidet. Elgondolkodtatja az embert, hogy vajon most mi is történik itt? Kik a szereplők, hol játszódik a cselekmény, mi is valójában ez? Nekem személy szerint nagyon tetszenek a Nagydumások, nagyon jól kitalálod őket.
A személyes kedvencem viszont az egyik Füstpöffentő, vagyis szótárazó történeted lett, mégpedig a második. Annyira megragadott, ahogy évek szerint leírtál egy egész életet. Szinte minden évszámnál különböző életvitelt nyújtottál, és annak a lapra vetése, ahogy a főszereplőnk annyi mindent átélt, szuper volt. Ezt a sztorit imádtam a legjobban az összes közül, nagyon jó képzeleterőd van, csak így tovább!
Talán a szótárazó történeteket szerettem a legjobban, de most térjünk kicsit át a Tekergő történetekre. Ebben a sztorifajtában egyelőre két többrészes történetet ismerhetünk meg, ám én ebből csupán az egyiket méltettam elolvasásra, amelynek sok fejezete van, tehát a Lélekvasutat, amely 11 becses fejezetet hordoz magán. Legalábbis addig, amíg fel nem kerül az új rész. Az alaptörténet nagyon meggyőző volt számomra. Egy amolyan fantasy-féleséget olvashatunk egy teljesen más holtvilágról, mint azt előtte képzeltem volna, A címválasztás nagyon tetszik, ugyanis ez az első fejezetben már értelmet nyer. Eredeti sztorit alkottál belőle, nem egy újabb sablonos szellemtörténetet.
Sajnos a Nyáplic-történetek nem kerültek elolvasásra, ugyanis így is kissé megvárakoztattalak, ráadásul a héten egész végig design-készítésekkel bajlódtam, így hát időm sem jutott elég. Viszont a legtöbbet mind elolvastam, sokat lefekvéskor az ágyban, és be kell vallanom, mind kellemes estimesének szolgált.
Történet: 5/5

Fogalmazási stílus: Nem a legtökéletesebb a fogalmazásod. Sokszor ejtesz helyesírási hibákat, olyan, mintha a sztorik megírása után nem néznéd át őket, pedig erre mindenkinek szüksége van. Pár apró hiba is szemet szúr az olvasóknak, és ha egyre többet látnak, egyre zavaróbb lesz a dolog. Lássunk is pár egyszerű hibácskát!
Elsőként az első történetből, vagyis a NAGYDUMÁS: Hangtörténetek I. -ből húzok ki hibákat:

,,- Hogy már percek óta a bordáim közt tartja a könyökét. Azt feltételezem, ezzel az önuralmamat akarja teszteli." - Ez egy egszerű figyelmetlenség, mint láthatjuk. Egy apró betű kihagyása már feltűnő.

,,- Nem, hallotta? Most vallotta be akkor, ha kérhetem, kimászna végre az oldalamból?" - Itt teljesen felesleges vesszőt használni, valamint három pontra semmi szükség. Egy is teljesen megteszi, nincs szükség rá a mondatban, minek spilázni?

Most pedig lássunk egy hibát a FÜSTPÖFFENTŐ: Szótárazó III. -ból:

,,Zack próbált figyelni a tanár szavaira, de gondolai minduntalan elkalandozott az órai anyagról." - A gondolatai szóból jó pár betű kiamardt, és az elkalandozott szóban nem használtad a többes számot, pedig nagyon is kellett volna. A gondolatai kalandoztak el, tehát többes szám, így a hozzá csatolt igét is ilyen formába kellett volna rakni.

Ezek bizony egszerű, ám annál súlyosabb hibák, amiket odafigyeléssel és átnézéssel simán orvosolni lehet.
A fogalmazásoddal nincs különös baj, ugyanis nagyon megkapóan gépeled be a sorokat. Viszont nem ártana részletezni, a szereplők körülötti világot leírni. Így sokkal jobban megmarad az ember fejében az elolvasott történet. Leírhatnád a karaktereket is, hogy jobban ki lehessen ismerni őket, ne csak a nevükről szerezzünk tudomást. Van még mit fejlődnöd leírások és részletezés terén, ez igaz. De be kell vallanom, nagyon de nagyon tetszett a blogod, és merem állítani, hogy egy nap, a távoli jövőben  az unokáidnak olvasgathatod majd estimese gyanánt a kedves kis történeteidet.
Fogalmazási stílus: 4/5

Összesen: 13/15

Nagyon szép eredmény, remélem segíteni tudtam a tanácsaimmal meg a kritikával! Szívből gratulálok a blogodhoz, és további szép napot és fántázaidús életet kívánok számodra, kedves Zsazsi! :)

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm a kimerítő kritikát.
    A Szótárazó nem is macskanév :3 Füstpöffentő meséli, a sárkány.
    Lehet, valahogy ki kéne emelnem a blog macskás kerettörténetét, mert most a mesélők oldalra vannak "besuvasztva". (Házi készítésű animációcskákkal ^.^)
    Talán kiemelem amolyan fülszöveggé a kerettörténet leírását a legelső bejegyzésemből. :'D
    Köszönöm a "tanácsok a modulsávval kapcsolatban" részt, és a kibővítését is, ami átterjedt az egész külalakra :) Az átrendezést mindenképp megejtem.
    A helyesírási hibák teljes mértékben az én figyelmetlenségemnek köszönhetőek. Valószínű, olyan sokszor futottam át írás közben a sorokat, hogy már azt olvasom, amit olvasni szeretnék. Ha magamtól nem sikerül ezeken túllendülnöm, akkor megpróbálok beszerezni egy Bétát.
    A leírások fontosságát igyekszem majd észben tartani, és igen, sokat segítettek a tanácsaid. Remélem a későbbiekbe is benézel néha a Kuckóba. :)
    /Apropó egy kérdés: Több helyen is láttam (főleg blogversenyeknél), hogy egy bejegyzést kitesznek szept. 10.-én, majd pár naponta frissítik, kiírják, ki hova jelentkezett, a dátum mégse változik. Én bármennyiszer próbálkoztam frissítéssel, a bejegyzésemet legelőre pakolta, mintha akkor tettem volna csak közzé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsazsi! Igen, a Szótárazó valóban nem macskanév, viszont próbáltam hű lenni a cicákhoz :) Köszönöm a mesélőkkel való felvilágosítást, ezt a "címezés" dolgot alaposan össze lehet kavarni, mint az én esetemből is kiderült az imént :))
      Nagyon örülök, hogy segíteni tudtam! Mindenképpen meglátogatom még a kedves macsek-kuckót, hiszen nagy élmény volt a történeteidet olvasni! :3 :D

      Törlés
    2. Majd igyekszem kiemelni a körítést, hogy a címezés is egyértelműbbé váljon. :)
      Öhm... a kérdésemmel kapcsolatban. Végül is nem lett a végre biggyesztve a kérdőjeles mondat, csupán a körítést sikerült megfogalmaznom, szóval újra nekifutnék. :3
      Hogyan lehetséges úgy belejavítani egy bejegyzésbe, hogy a kiengedélyezés időpontja ne változzon és ne repítse a lista legtetejére?

      Törlés
    3. Jajj, a kérdés.. :3 Bocsánat, nálam már nagyon este volt akkor ehhez :)) Hát figyelj, ha már közzé volt téve a bejegyzés, és azután javítasz bele, automatikusan ugyanazon a dátumon valamint helyen kéne maradnia. Ezt már én is tapasztaltam az egyik blogomon. Fejezetet írtam, és készen volt a fele. Közzétettem, mert látni szerettem volna, a bloghoz viszonyítva eddig mennyire hosszú, aztán visszaállítottam piszkozatba (Felvilágosítás: biztos vagyok benne, hogy akkor még nem létezett az Előnézet gomb :D). Ám az 1. fejezet elé még kellett volna jönnie a prológusnak, de amikor végeztem az irománnyal, és véglegesen közzétettem, a prológus alá helyezte, mert a fejezet régebben megosztásra került. Természetesen végül kimásoltam az egészet egy új bejegyzésbe, és azt tettem közzé, ami nyilván a lap legtetejére került.
      Szóval ha frissítesz, automatikusan ugyanaz a dátum kéne maradjon, de ha a dátum nem is, legalább a hely, az igen.
      Úgyhogy bocsánat a kisregényért, de szerintem próbálkozz meg valahol a beállításoknál, vagy az Elrendezés oldalon a Main-nél, vagyis a Blogbejegyzések ablakának szerkesztésénél, ott is találsz még beállításokat. :)

      Törlés
    4. Köszönöm a választ, megpróbálkozom vele :)

      Törlés